Alphens Kozakkenkoor

Aankomende optredens

MIdwinterconcert Kaleidoscoop Nieuwkoop
za 17 dec 2022
Kaleidoscoop. De Verbinding 2, 2421 EX Nieuwkoop

Steun het koor

Lees meer...

2e Lustrum 2007 - 2017

DE KOZAKKEN KOMEN TERUG.

Na een gedwongen rustperiode i.v.m. Corona mag het Alphens Kozakkenkoor hun kunsten weer vertonen aan het publiek. Dat gaat gebeuren op zondagmiddag 12 september om 15.00 uur in het Openluchttheater Leidse Hout te Leiden.

                                                           

1Het optreden van het Alphens Kozakkenkoor is op de slotdag van de festiviteiten rond het 90-jarig bestaan van het Leidse stadspark “Leidse Hout”.

IMG 1792Na ruim een half jaar van oefenen via “Zoom” repeteert het Alphens Kozakkenkoor sinds begin juli weer op volle sterkte in de vertrouwde Maranathakerk. Dit jaar geen zomervakantie voor het koor want op 12 september moeten ze er weer staan. In het knusse openluchttheater Leidse Hout zullen de mannen van dirigent Arkadi Gankin weer de mooie Russisch-orthodoxe en vrolijke Kozakkenliederen  ten gehore brengen.

Het slotakkoord van de activiteiten rond het 90-jarig bestaan van de Leidse Hout wordt verzorgd door het Collegium Musicum met een avond vol walsen van Johann Strauss.

Het Alphens Kozakkenkoor heeft weer een aantal nieuwe leden bij de bassen, baritons en tweede tenoren. De eerste tenoren zijn echter op zoek naar nieuwe zangers aan hun zijde. Zij zingen het hoogste lied, maar zouden het in deze tijd wel van de daken willen schreeuwen dat ze een paar mooie stemmen er bij willen hebben.

De nieuwe leden die zich bij ons gevoegd hebben, hadden ook eerst wat drempelvrees omdat er alleen in het Russisch gezongen wordt en dachten eerst dat ze dit niet onder de knie zouden kunnen krijgen. De teksten zijn echter fonetisch opgeschreven om snel eigen te maken. En nu na enkele weken en wat extra studie zingen ze al hun eerste partijen mee, en met veel plezier. Want naast de serieuze aanpak bij de repetities blijft het plezier een belangrijke factor binnen het koor. De leden komen van heinde en ver om wekelijks de repetitie te volgen (zie bij koor de ledenlijst). De onderlinge band wordt steeds steviger en ook de nieuwe leden voelen zich er snel thuis. Er heerst een gezellige sfeer en de meesten zijn dan ook al ruim voor aanvang van de repetitie aanwezig om eerst weer even gezellig bij te praten.

De repetitie vindt plaats in de Maranathakerk aan de Jongkindt Coninckstraat 2 te Alphen aan den Rijn op de woensdagavond van 19:45 uur tot 22:15 uur. Joke de Vor, inmiddels grote fan van het koor, is daar beheerster en gezellige gastvrouw.

Kortom, wilt u net als de andere leden van het koor een ontspannend avondje zingen, kom dan gerust eens vrijblijvend kijken en luisteren. Wel even vooraf melden. Belangstellenden krijgen voldoende ruimte om eerst te proeven of deze muziek hen aanspreekt alvorens ze ingeschreven worden. Voor beide partijen een prettige bijkomstigheid om te ontdekken bij welke partij de stem het beste past.

We zijn weer volop bezig nieuwe nummers in te studeren en ons voor te bereiden op de concerten van 2018 die er weer veelbelovend uitzien.

Laat uw stem horen, je bent van harte welkom bij Bas, Wim, Hans, Cees, John en Edu de eerste tenoren van het Alphens Kozakkenkoor.

compleet koor Nieuwkoop

Net als elk ander Nederlands zangkoor heeft het Alphens Kozakkenkoor uit Alphen aan den Rijn sinds maart 2020 gezocht naar mogelijkheden om de Coronacrisis te weerstaan. In september kreeg het Alphens Kozakkenkoor een enorme opsteker vanuit Wit-Rusland (Belarus) dat uiteindelijk uitmondde in nieuwe initiatieven om te blijven repeteren.

 

De Corona sloeg in maart keihard toe: het in de eerste week geplande concert moest worden gecanceld en de repetities per direct stopgezet. Een stille tijd brak aan. Achter de schermen werd hard gewerkt aan een oplossing, want zangers moeten zingen. Zodra de mogelijkheid zich voordeed, hervatte het koor haar repetities. Per stemgroep werd op 1 ½ meter afstand in de kerkzaal geoefend. Het zingen was wel weer begonnen maar het voldeed niet helemaal: een 4-stemmig koor wil 4-stemmig zingen! Het was ook maar voor korte duur door de nieuwe lockdown.         

        PHOTO 2020 10 15 17 50 36                                                                              

Ondertussen had dirigent Arkadi Gankin, het bestuur en de pr-commissie niet stilgezeten en ingeschreven voor het internationale internetfestival in Belarus. Aan het festival hebben meer dan 30 gezelschappen uit Nederland, Rusland en Belarus deelgenomen. Het optreden van het Alphens Kozakkenkoor heeft grote indruk gemaakt op alle juryleden. In het bijzonder hebben zij het hoge niveau van het repertoire en de mooie kostuums gewaardeerd alsook de professionaliteit van de dirigent en leider Arkadi Gankin. De jury, onder leiding van Anatoly Yarmalenko, heeft besloten het Alphens Kozakkenkoor te onderscheiden met het eerste graad diploma in de nominatie “Vocale kunst”.

Deze opsteker stimuleerde om tot nieuwe initiatieven te komen. Sinds eind november oefent dirigent Arkadi Gankin weer per stemgroep per “Zoom”. Geen ideale situatie maar zangers kunnen weer zingen.

Het Alphens Kozakkenkoor wenst alle zangers en koren een muzikaal en beter 2021.

Het Alphens Kozakkenkoor is nu gestopt met de repeties in kleine groepen om gehoor te geven aan de strengere regels ivm corona-besstrijding.  Maar ze hebben toch in deze periode een bijzondere prijs te winnen. Ze hebben namelijk deelgenomen aan een internationaal internet concours in Gomel (Belarus) . Hieronder het jury-rapport en de bijbehorende oorkonde.

Geachte Arkadi en deelnemers van het Alphens Kozakkenkoor!

Wij bedanken jullie voor het deelnemen aan het 1-e Internationale internet- festival.
Wij zijn heel erg blij dat Alphens Kozakkenkoor voor de zoveelste keer weer een grote bijdrage levert aan internationale samenwerking tussen Belarus en Nederland, aan vriendschap met verschillende (zang)clubs van de stad Gomel, waar Lidya Elovaya de leider is. In verband met de situatie rond het coronavirus heeft dit jaar in Gomel en in de Republiek Belarus voor het eerst een Internationale internet-festival plaatsgevonden onder motto “Onze leeftijd staat ons niet in de weg!” Dit festival kreeg heel veel belangstelling bij zowel de deelnemers uit ons land als uit het buitenland. Aan het festival hebben meer dan 30 gezelschappen uit Nederland, Rusland en Republiek Belarus deelgenomen.
Het optreden van Alphens Kozakkenkoor heeft grote indruk gemaakt op alle juryleden. In het bijzonder hebben zij het hoge niveau van het repertoire gewaardeerd, de mooie kostuums, alsook de professionaliteit van de dirigent en de leider Arkadi Gankin.
De jury onder leiding van Anatoly Yarmolenko heeft besloten om de Alphens Kozakkenkoor met het eerste graad diploma te onderscheiden in de nominatie “Vocale kunst”.
Gefeliciteerd! Wij wensen Alphens Kozakkenkoor mooie prestaties in de toekomst en hopen op de nieuwe ontmoetingen!

Hoogachtend,

Het festival comité

PHOTO 2020 10 15 17 50 36 

Vertaling van Oorkonde

Eerste Internationale festival “ onze leeftijd staat ons niet in de weg!” Het eerste graad Diploma wordt uitgereikt aan Alphens Kozakkenkoor, Nederland, onder leiding van A. Gankin in de nominatie “Vocale Kunst”.

Getekend door de juryvoorzitter Anatoly Yarmolenko

 

Nadat 26 augustus een Algemene Ledenvergadering is gehouden onder strikte voorwaarden welke door RIVM zijn voorgeschreven, is het voorstel om voorzichtig op te starten unaniem aangenomen. Zowel bestuur als leden hebben gezien dat de voorzorgsmaatregelen in repetitie- en aangrenzende ruimtes in de Maranathakerk zeer zorgvuldig waren genomen. Overal was er voldoende ruimte om de 1,5 meter in acht te nemen. Het protocol wat door het bestuur is vastgelegd zijn om risico’s zoveel mogelijk uit te sluiten. Dus op woensdag 2 september hebben de eerste tenoren het spits afgebeten om 19:00 uur tot 20:00 uur. Daarna werd de kerk een halfuur doorgelucht en om 20:30 uur was er een uur voor de 2e tenoren. De week daarop gaat dit ook zo met de bassen en baritons. De groepen zullen bestaan uit ongeveer 8 personen.

repetitie

Het bestuur zal telkens de berichten van het RIVM volgen en de mogelijkheden aanpassen naar de omstandigheden. Mogelijk dat het vaccin volgend jaar weer ruimte zal bieden om de agenda te gaan vullen. Ook wordt er overwogen in kleinere samenstelling van het koor al eerder in geschikte locaties/kerken hun stem te laten horen. Heeft u een locatie die geschikt is voor 16 tot 20 zangers die op voldoende afstand kunnen staan laat het ons weten. Wij zijn graag bereid te kijken of er mogelijkheden zijn dit samen met u te realiseren.